Stubaier Höhenweg: klassieker in de Alpen

6-08-2016
Als er een prijs zou bestaan voor de meest veelzijdige rondtocht in de Alpen, dan zou de Stubaier Höhenweg hoog scoren’, aldus de bekende Nederlandse bergbeklimmer (wijlen) Ronald Naar.  De tocht voert in 7-8 dagen in een grote lus door het hart van Tirol. Imposante bergtoppen, gletsjers, alpenweides, watervallen en verticaal Dolomiet wisselen elkaar in korte tijd af. Met een lengte van bijna 100 km en meer dan 8.000 hoogtemeters is het een stevige uitdaging voor bergwandelaars. Een goede basisconditie, ‘Trittsicherheit’ zoals de Oostenrijkers zeggen, geen last van hoogtevrees en een goede uitrusting zijn de basisvoorwaarden voor een onvergetelijke tocht in deze prachtige omgeving.

Je kunt de Höhenweg in twee richtingen lopen. Zelf liep ik vanaf Neustift met de wijzers van de klok mee. De tocht bestaat uit 8 etappes die in lengte variëren van 3 tot 8 uur. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld de relatief korte etappes 3 en 4 samen te voegen. Je loopt dan van de Bremer Hütte direct door naar de Sulzenau Hütte. Eerlijk gezegd vond ik het prettig om niet elke dag 8 uur te hoeven lopen. Bovendien zijn er fraaie excursies (waaronder enkele toppen) te maken vanuit de hutten.
 
De vriendelijke eigenaar van het hotel in Neustift waar ik na aankomst logeerde gaf me het advies de eerste wandeldag te starten met een ritje via de Elfer Gondelbahn. Daarna zou een relaxte halve wandeldag volgen naar de Innsbrucker Hütte. Een prima advies zo bleek. Na ongeveer 3 uur wandelen bevond ik me in het hooggebergte en zag vanaf de hut een prachtige zonsondergang. In de hut was het gezellig druk, zozeer zelfs dat ik een plekje toebedeeld kreeg in het ‘notlager’. Dat betekende met acht andere gasten slapen op matrassen die in de  eetzaal werden neergelegd. Prima wat mij betreft. Wel werd het een korte nacht. Om 5.40 uur werden we gewekt omdat de ruimte klaargemaakt moest worden voor het ontbijt.
 
Vanwege een heftige en vooral ook plotselinge weersomslag werd het onmogelijk de laatste etappe te lopen naar de Starkerburger Hütte. Zo’n ‘Wettersturz’ zorgt voor mist, regen, boven een bepaalde hoogte sneeuw en kans op onweer. Verder wandelen wordt een risicovolle aangelegenheid. Aangezien het mijn laatste wandeldag betrof besloot ik niet te wachten op beter weer de volgende dag. Na een korte afdaling vanaf de Frans-Zenn Hütte en een rit met de shuttle bus bereikte ik Neustift.

Seven Summits Stubai
Tijdens het lopen van de Höhenweg zie je ze allemaal: de Seven Summits van Stubai. Dit zijn zeven markante bergtoppen die elk op hun eigen manier indruk maken. Ze lokten al vroeg de pioniers onder de bergbeklimmers en zo las ik in een brochure van het toeristenbureau van Neustift, ze droegen bij aan het ontstaan van berggids als beroep. Tegenwoordig kunnen veel meer bergliefhebbers genieten van deze indrukwekkende toppen. Enkele zijn vanaf de Stubaier Höhenweg vrij goed bereikbaar zonder gids, voor andere is echt techniek en alpiene ervaring noodzakelijk. Tijdens mijn tocht beklom ik twee van de Seven Summits: Habicht (3.277 meter) waarvan de inheemse bevolking lang dacht dat het de hoogste berg van Tirol was en de Rinnenspitze (3.003 meter) die je een geweldig uitzicht biedt voor relatief weinig inspanning.

Berghutten
De berghutten op de Stubaier Höhenweg zijn zonder uitzondering uitstekend. In de hutten wordt een stevige en smakelijke maaltijd voor je geserveerd. Je kunt kiezen uit half pension of (!) à la carte.  Het sanitair is prima en in elke hut wacht desgewenst een (betaalde) warme douche. Ik liep mijn tocht alleen en overal was nog wel een slaapplek beschikbaar. Mocht je met meer mensen de tocht willen ondernemen dan is het raadzaam de hutten vooraf te reserveren.
 
De 8 hutten op de route zijn Innsbrucker Hütte, Bremer Hütte, Nürnberger Hütte (waar ik alleen heb geluncht), Sulzenau Hütte, Dresdner Hütte (gelegen in een ski-gebied), Neue Regensburger Hütte, Franz-Senn Hütte en ten slotte de Starkenburger Hütte. Ze zijn allemaal eenvoudig via internet te vinden.

Meer lezen?
Er zijn twee prima wandelgidsen beschikbaar: ‘Stubaital: Wanderführer mit Tourenkarten und Höhenprofilen’ van Kompass en ‘Trekking in the Stubai Alps: Stubai rucksack route and glacier tour’ van Cicerone. Het toeristenbureau van Neustift heeft overigens een uitstekende wandelkaart en een compacte folder met beschrijving van de etappes samen voor slechts enkele euro’s.

Tot slot
De Stubaier Höhenweg is een klassieker die behoort tot de mooiste meerdaagse huttentochten die je in de Alpen kunt maken. Relatief makkelijke paden worden afgewisseld met steile klimmen naar de passen. De lastige passages zijn allemaal met staalkabels gezekerd en technisch niet moeilijk, maar je moet geen last hebben van hoogtevrees. Ook loop je regelmatig over puin en rotsblokken. Het is een tocht voor gevorderden met ervaring in hoogalpien terrein. Het loont de moeite om voor de Höhenweg 9-10 dagen uit te trekken zodat je een of meer toppen kunt beklimmen. Ook ontstaat zo ruimte voor een rustdag al dan niet veroorzaakt door slecht weer. Eigenlijk kleeft er maar één nadeel aan de Höhenweg: het zou wel eens kunnen dat ie over een tijdje té populair wordt.

Marcel Nooijen
Waarderend onderzoeken is een inspiratiebron: ‘focus on the strengths, the positive instead of what fails and the negative’. De mensen om wie het draait nodigen we uit een actieve rol te nemen in de toekomst van de zorg, hun werk, organisatie of wijk.